Diéta Kalauz

 

Májbetegek diétája

A máj a szervezet legnagyobb és anyagcseréjét illetően egyik legösszetettebb szerve.. Károsodása kihat a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjére, valamint vitamin-ellátottságára. Ezért a diéta célja a megelőzés, a már kialakult károsodás további romlásának megakadályozása, valamint a gyógyszeres kezelés kiegészítése.

A májbetegek étrendje szénhidrát-, fehérje-, és vitamingazdag, valamint zsírszegény és alkoholmentes legyen.


 

Heveny májgyulladás esetén a beteg eleinte étvágytalan, tehát étrendjét ehhez igazítva, az általános elveket figyelembe véve alakítjuk ki. Az első napokban főleg szénhidrátot tartalmazó folyékony – pépes étrendet alkalmazunk. ( Édes tea, édes gyümölcs levek, rántott leves, nyák levesek, háztartási keksz, főtt rizs, reszelt alma, stb.) Ha a beteg étvágya javul akkor fokozatosan áttérhetünk az energiagazdag pépes, majd könnyű-vegyes étrendre. Tej, sovány tejtermékek, tojás, zöldfőzelékek – zöldborsó, zöldbab áttörve – sovány húsok főzve, párolva, piskótatészta töltve, puding, felfújtak, stb. adható.

Krónikus májbetegségek esetén az alábbi étrend javasolt

Szénhidrátgazdagság

A máj egyik alapvető feladata a táplálék szénhidrátjainak átalakítása, raktározása, valamint a kívánatos vércukorszint fenntartása. Naponta négyszer-ötször érdemes gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani gyümölcsök, gyümölcslevek, limonádé, tea, tejes italok, tészták formájában. Fontos szénhidrátforrás még a burgonya, a rizs és a zöldségek is illetve hámozott alma, banán, őszibarack a többi gyümölcs csak kompótnak elkészítve vagy préselve fogyaszthatók. ( az aprómagvas gyümölcsök semmilyen formában sem)

A gyakori emésztési problémák, puffadás és teltségérzés miatt durva rostokat, illetve illóolajokat tartalmazó száraz hüvelyeseket és káposztaféléket, kukoricát nem ajánlatos enni, de ez az egyéni tűrőképességtől is függ, bár ez konyhatechnológiával valamennyire befo- lyásolható.


 

Fehérjegazdagság

A májnak - mint említettük - a fehérje-anyagcserében is fontos szerepe van. A fehérjék nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ajánlott fehérjeforrások a sovány húsok, a tej-, tejtermékek és a tojásfehérje.

Idült májbetegségek esetén az esetlegesen kialakuló idegrendszeri tünetek észlelése esetén azonnal meg kell szorítani a fehérjebevitelt (max. 40 g / nap). Ilyenkor a húsok kiszo- rulnak a fehérjeforrások közül, s a hangsúly a tejre, a tejtermékekre és a növényi fehérje- forrásokra kerül. A tej és a tejtermékek különösen előnyösek májvédő aminosav-tartalmuk miatt (metionin és cisztein).


 

Zsírszegénység

A túlzott zsírfogyasztás hátrányosan befolyásolja a betegség lefolyását és a gyógyulást. Az ajánlott bevitel 0,8-1 g legyen testtömeg kilogrammonként (ez egy 70 kg-os ember esetében 60-80 g-nak felel meg), javarészt növényi olaj formájában.


 

Vitamingazdagság

A szénhidrátbevitellel együtt a B1-vitaminfogyasztást is növelni kell (gabonafélék, hú- sok stb. formájában). Ezen kívül szükség lehet az A-, a K- és az E-vitamin pótlására is.

Hogyan készüljenek az ételek?

Kerüljenek előtérbe a zsírszegény és pörzsanyag mentes ételkészítési eljárások: a párolás, a főzés, valamint a sütőzacskóban, a római tálban és az alufóliában való sütés. Lehetőleg ne egyen a beteg zsírban vagy olajban pirított hagymával és fűszerpaprikával készülő ételeket (pörköltöket). Sűrítésnek a habarás, száraz rántás, a hintés és a diétás rántás ajánlott.

A csípős-erős fűszerek (bors, torma, mustár, koriander, szerecsendió, ecet, fokhagyma, hagyma, stb.) helyett kímélő zöldfűszereket (borsikafű, kakukkfű, bazsalikom, édes nemes paprika, majoranna, stb.) használjunk az ételek készítéséhez.


 

A májbetegség bármely szakaszában az ALKOHOL SZIGORÚAN TILOS!


 

Ascites és ödéma megjelenésekor étrendi megszorításra, sószegénységre van szük- ség. Ilyenkor érdemes megpróbálkozni olyan ízekkel, amelyek elfedik a sós íz hiányát. Nem ajánlottak a sós pékáruk, a tartósított élelmiszerek, a juhtúró, a füstölt áruk (sajtok, húsok), a savanyú káposzta, a kovászos uborka, az ételízesítők, a mártásporok, a mustár, a kechup, a majonéz és a levesporok, vegeta. A sós ízen kívül új ízeket is ismerjen meg a beteg. A sót- lanság jól leplezhető intenzív ízű zöldfűszerekkel és zöldségekkel, például zsályával, kaporral, zellerrel, paszternákkal, vasfűvel, rozmaringgal, kakukkfűvel, borsikafűvel és snidlinggel. Jól használható még a vanília, a szegfűszeg, az ánizs, a pirított zöldség és a savanyított tejtermék is. Az ételek készítésekor jó hatás érhető el a tűzdeléssel (gomba, vörös- és fokhagyma, ve- gyes zöldség), rétegzéssel, töltéssel, illetve aromás párolással.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Mintaétlap három napra

1. nap

Reggeli: félbarna kenyér, baromfipárizsi, margarin, tejeskávé, vagy tea.

Tízórai: kapros túrókrém, kifli.

Ebéd: zöldségleves, tökfőzelék, grill csirke, almás piskóta.

Uzsonna: tejes gyümölcsturmix, kifli.

Vacsora: zsemle, kockasajt, gépsonka


 

2. nap

Reggeli: félbarna kenyér, Óvári sajt, margarin, tejeskávé vagy tea

Tízórai: vaníliapuding, babapiskóta

Ebéd: gyümölcsleves, burgonyapüré, natúr pulykamell, fejes saláta.

Uzsonna: lekváros piskótatekercs

Vacsora: félbarna kenyér, főtt virsli


 

3. nap

Reggeli: lágy tojás, margarin, kifli, tejeskávé vagy tea.

Tízórai: kefir, zsemle.

Ebéd: májgombócleves, párolt rizs, zöldséges hal, befőtt

Uzsonna: sonkás szendvics

Vacsora: túrógombóc, gyümölcs turmix


 


 


 

 

 

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

vissza a címoldalra





E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 


dietakelauz.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!